top of page
Søk
  • Forfatterens bildeVictoria Vale

Mann deg ned. Vær heller en alliert!

Ett åpent brev til advokat Jan Tennøe, til Haddy Njie, og alle dere andre.

I august skrev advokat Jan Tennøe en kronikk i Aftenposten med overskriften «Hvor langt skal norske menn la seg presse av #metoo?». Han er ikke alene om en snever forståelse av hva trakassering og likestilling er og betyr. I august skrev jeg en mail til Tennøe som jeg aldri sendte. I lyset av den debatten som nå (igjen) har oppstått med Haddy Njie, ser jeg behovet for at denne mailen sendes offentlig.


Tennøe skrev at «Støre ikke klarer se lengre frem enn egen nese ved å ekskludere Giske fra politikken.». Dette etter at en (tilsynelatende uskyldig, det er jeg enig i) video ble delt i media. Å se langt frem var nettopp det Støre gjorde! Han så at vi har et strukturelt problem i Norge (for ikke å snakke om verden forøvrig), som må slås ned på. Det er viktig at høyt respekterte politikere sender tydelige signaler til folket om hva som er en ok oppførsel, og hva som ikke er det. Utydelige signaler er det nok av. Ikke rart folk blir forvirra! Ett annet norsk parti har nemlig valgt å ikke ekskluderer partifeller for ting som å sende porno og foreslå trekantsex med mindreårige. Derimot så ble man ekskluderer fra dette samme partiet for å nekte å signere en taushetserklæring.


At Giske er den politikeren som har møtt de sterkeste sanksjonene, og at det også skulle skje etter en slik «tilsynelatende uskyldig» video, er i beste fall uheldig.


I lang tid har kvinner måtte ta hensyn til det patristiske samfunn. Advarsler som ‘ikke gå alene hjem i mørket’ , og ‘Ikke snakk med fremmede menn’, støttet opp av statistikk som viser hvordan hver tredje drepte kvinne på verdensbasis blir myrdet av sin mannlig partner (klide viten.no), og historier fra alle mine jente-venner om, ikke bare ubehagelige, men dirkete truende interaksjoner med menn, har gjort at jeg som en 21 år gammel jente alltid har måtte ta ekstra forhåndsregler. Etter #Metoo krever samfunnet at også menn tar spesielle hensyn. At det er blitt slik er skikkelig kjipt, for oss kvinner inkludert. Vi er i en overgangsfase, der en makt-u-balanse som er sterkt implantert gjennom generasjoner skal endres. Det er ikke lett, og Tennøe, sammen med mange *les ikke alle* menn (noen kvinner også), sliter tydeligvis med å forstå hvordan forholdet mellom mann og kvinne vil kunne se ut på den andre siden.


Det er ikke slik at du ikke kan flørte. Det er ikke slik at du ikke kan spørre en kvinne om hun vil bli med deg hjem. Det er ikke slik at du ikke kan danse med en kvinne på byen. Men, har det blitt kjent at du har oppført deg svært ubehagelig mot kvinner tidligere, så må du ta konsekvensene av det og tre ekstra varsomt neste gang du er i kontakt med en kvinne. Du må bygge opp tilliten igjen. Det er en erfaring alle får i livet. Er tillit brutt, så må den bygges opp igjen! Går du langs en folketom gate en lørdagskveld, og støter på en ensom kvinne, så bør du ikke plystre. Du bør ikke engang stoppe opp like i nærheten for å knytte skolissen! Vent til dere har passert hverandre og gitt tydelig tegn til at du ikke har tenkt å oppsøke henne. Jeg mener selvfølgelig ikke at å stoppe for å knyte en skolisse skal straffes, men om du vil ta del i en positiv utvikling, der kvinner en dag ikke trenger føle seg redd alene kveldstid, så kan du ta aktive valg for å være et ekstra hensynsfullt menneske. Samme hvor uskyldig det måtte være, så bør du ikke stoppe en kvinne som går alene om kvelden for å spørre henne hva klokken er, særlig ikke om hun er betydelig yngre enn deg og du lukter av alkohol. Kvinnen er i en slik situasjon mer sårbar enn deg, og det hadde vært veldig hyggelig om menn var bevist dette privilegiet og tok ekstra hensyn.


For å forhindre å bli møtt med noen svært vanlige motargumenter, som forøvrig er helt irrasjonelle, så må jeg oppklare to ting:


Ja, seksuell trakassering, undertrykkelse, partnerdrap, voldtekt, og andre jævlige ting, skjer også mot andre grupper enn kvinner, men nå er det altså kvinner jeg er i posisjon til å tale om. Alle som ønsker tale andre undertryktes gruppers sak, har min fulle støtte. Ønsket om kjærlighet og respekt for noen, utelukker på ingen måte ønske om det samme for alle andre.


Ja, ikke alle som kaller seg feminist har pen og redelig oppførsel. Noen kvinner utnytter dessverre sin posisjon som den sårbare «offerrollen». At disse stilles til ansvar, og at mannen på andre siden blir hørt og får sin rett, er en ekstremt viktig og alt for lite omdiskutert sak. Men, motivasjonen for å være en alliert støttespiller til en undertrykket gruppe bør ikke være at den undertrykte gruppen oppfører seg pent mot deg. Du skal være en alliert fordi du mener at alle fortjener respekt og grunnleggende menneskerettigheter. Å høre en feminist si «jeg hater menn» burde ikke gjøre slik at menn ikke vil være feminister. Din tro om at alle mennesker fortjener å bli behandlet med lik respekt, burde ikke være på bakgrunn av om individuelle personer er snille mot deg.


Jan Tennøe, Haddy Njie, og alle dere andre; Hvor langt skal norske menn la seg presse av #metoo? Til dagen jeg ikke lengre kan huske sist jeg ble trakassert! Sist gang nå var på vei hjem fra byen for to uker siden. En skrek «hun ville jeg pult!» Jeg gikk alene. De var en gruppe på fire. Ikke lenge etter senket en svart bil ned farten ved siden av meg «Vil du bli med meg hjem?» Nei, svarte jeg, men han fortsatte å kjøre sakte ved siden av meg en stund til. Var vel deilig å se hvordan jeg krympet meg. Var vel deilig å føle seg mektig.


Ps: Jan Tennøe, som datter av to advokater så har jeg fått høre at det oppstår «uheldige» situasjoner også i din bransje. Det er alltid lurt å ta en titt på seg selv og de rundt. Om du selv ikke er en del av problemet, hvordan kan du bidra til å bekjempe det?


23 visninger0 kommentarer
bottom of page